Tasarının amacı ikinci el yabancı bayraklı tekne sahiplenmiş fakat Türk bayrağına geçişi mümkün olmadığı için yabancı bayrakta kalmak zorunda olan Deniz severlere; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan “Yat, kotra ve teknelerde Bakanlar Kurulu, yetkisini sonuna kadar kullanarak KDV ( CIF ) oranını yüzde 1’e indirdi, ÖTV’yi ise sıfırladı.
Tasarı ile; Türk bayrağına geçmenin yabancı bayrağa göre birçok avantajları bulunuyor zira, haber kaynaklarından alınan bilgilere göre yabancı bayraklı yatlara kışlama kotası getirleceği de söylentiler arasında var.
Yurt dışında bulunan şirketin vergileri ve diğer masraflar göz önüne alındığında; Türk siciline kayıtlı yatlar her yıl ödenmesi gereken ödemeler bakımından fiyat avantajıda sağladığı kolaylıklar arasında.
Tekne sahiplerinin ödemesi gereken %1 oranındaki KDV'nin hesaplanmasında, gümrük müdürlüğü tarafından kurulan Değer Tespit Komisyonu kararının esas olduğu bildirilmiştir.
Teknenizde bulunan Makine, fiber bot ve motoru ile tüm seyir cihazlarının tekne üzerindeki tespiti yapılacak, marka, model, seri numaraları Demirbaş Eşya Listesine eklenecek ve bununla birlikte Tv, radyo ve diğer ses sistemi gibi elektronik eşyalarda millileşecektir.
Millileşen elektronik cihazlar için de 1000 de 1 i kadarlık tutar TRT bandrolü iletişim vergisi olarak ödenecektir.
29996 sayılı Resmi Gazete yayınlanan Tasarı 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli kılınmıştır.
Türk Bayrağına Geçiş yapılmasıyla birlikte, Yabancı Bayraklı Tekneler için kısıtlı olan sahalarda demirleme ve konaklama özgürlüğüne de sahip olunur.
Teknenizin (ölçme, terkin, gümrük ve satış v.b ) işlemleri tamamlandıktan sonra tekneniz için 5 yıllık vizesi yapılmış, Türk Limanları Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi düzenlecektir
Tekne isim başvurusu yapılacaktır. Türk limanları bağlama kütüğüne aynı isimde bir ikinci bir Tekne kaydı yapılmamaktadır.
Yurtdışında bulunan teknenizin de türk bayrağına geçiş işlemlerini yönetmelik gereği yapabilmekteyiz.